Kyseessä on ennen kaikkea kokonaisvaltainen tapahtumaelämys, jonka ytimessä on historialliset markkinat. Lisäksi tapahtumassa on elävää musiikkia, ruokaa ja juomaa tarjoileva Kievari, historiaa elävöittäviä katuesityksiä, työnäytöksiä sekä moninaisia historiallisia esityksiä menneistä ajoista. Taikametsässä saatat törmätä erikoisiin, mutta ystävällisiin olentoihin!
Tapahtuma samanaikaisesti viihdyttää sekä opettaa yleisöä tärkeästä paikallishistoriasta.
Tapahtuma samanaikaisesti viihdyttää sekä opettaa yleisöä tärkeästä paikallishistoriasta.
Alla vuoden 2023 ohjelma, vuosi 2025 julkaistaan myöhemmin!
Festivaali avoinna yleisölle la-su 16.-17.8. klo 10-18.
Muutokset mahdollisia.
HUOM! Karoliinien äkseeraus sisältää kovaäänistä pauketta, joka voi säikäyttää vähän aikuisempaakin kuulijaa! Ole varoitettu!
Muutokset mahdollisia.
HUOM! Karoliinien äkseeraus sisältää kovaäänistä pauketta, joka voi säikäyttää vähän aikuisempaakin kuulijaa! Ole varoitettu!
Esiintyjät
KIPINÄ (PE)
Kipinä on lappeenrantalainen kansanmusiikkitrio, joka esittää sekä perinteisempää suomalaista kansanmusiikkia, että itse tekemiään kansanomaisia lauluja. Arkeen ja päivänpolitiikkaan kantaa ottavat laulut soivat viulun ja harmonin säestyksellä. Wanhan Kaupungin Festivaaleille kaivellaan nuottikansioista myös runolauluperinteen mukaista ohjelmistoa. Kipinä on keikkaillut vuodesta 2013 erilaisissa tilaisuuksissa ja julkaissut kaksi omakustannealbumia. www.kipinayhtye.fi FLORIAN GROBÉTY - CELTIC MUSIC (PE)
Florian Grobety putosi kelttiläisen musiikin kattilaan hyvin nuorena, eikä koskaan päässyt ulos. 14-vuotiaana hän pyysi vanhempiaan käymään Skotlannissa hankkimassa säkkipillit, jonka jälkeen hän alkoi oppia tätä instrumenttia enimmäkseen itsenäisesti. Myöhemmin hän opetteli irlantilaisen pillin ja skotlantilaiset pienpillit ja on siitä lähtien soittanut monien muusikoiden kanssa ympäri maailmaa. Tänä vuonna Florian tarjoaa kokoelman suosikkikappaleistaan, joihin hän on äänittänyt taustalle kaikki muut häntä säestävät instrumentit. Valmistaudu kiehtovalle matkalle Skotlannin, Irlannin, Walesin ja Bretagnen halki. Instagram: @floriangmusic NOITAKUNINGAS (PE)
Noitakuningas tekee suomenkielistä pakanallista folk-musiikkia, joka ammentaa inspiraationsa suomalaisesta ja itä-eurooppalaisesta kansanperinteestä ja historiasta. Musiikissa läntinen harmonia ja itäinen melodian rikkaus kohtaavat tavoitellen kauan sitten mennyttä aikaa ja ajattomuutta. Noitakuningas on perustettu vuonna 2022 ja siihen kuuluu viisi jäsentä. Yhtyeessä moniääninen laulu on vahvaa ja iso osa instrumenteista on itse rakennettuja. Noitakuningas Instagram sekä Facebook. JUNNA (PE)
Kansandanceduo Junnan perustivat keskipohjalainen pelimanni Anna Haaraoja sekä suomussalmelainen konemuusikko Juha Seppänen Tampereella 2019. Junna tapahtuu kun kansanmusiikin ja pelimanniperinteen luomu sointi törmäytetään konemusiikin eri genreihin. Tästä syntyy karkelohenkeä nostattava yhdistelmä kansansävelmiä ja synteettistä ilottelua. Junnan musiikissa perinnemelodiat ja kansanomaiset tekstit yhdistyvätkin yllättäväksi ja saumattomaksi osaksi muun muassa trancea, hardstylea ja synthwavea. Junna Instagram ja Facebook www.youtube.com/@junnawave KUUSAMA (LA)
Kansanmusiikkiyhtye Kuusama koostuu kouvolalaisen Pohjois-Kymen musiikkiopiston opettajista. Yhtye soittaa enimmäkseen pohjoismaista pelimannimusiikkia iloisella otteella oman opetustyön ohella. Tämän hetken kokoonpano on Emma Haikala ja Marja-Liisa Marttinen, viulu, Simo Helkala, kitara ja Ville Koponen, kontrabasso. SWEET FORK (LA)
Kanuunat paukkumaan! Sweet Fork yhtye viihdyttää uusien ja vanhojen merimieslaulujen äärellä. Luvassa on taattua folk-tunnelmaa myrskyisistä aalloista seesteiseen tyveneen. Viulun, kitaran ja concertinan harmonia menee takuulla jalan alle! Liity purjehduksellemme halki seitsemän meren! Karlo Medjeral, Elias Martikainen, Juuso Putti, Jakke Setälä Somekanavat Instagram ja Facebook. Kuva: Maritta Laesmaa LEPRECHAUNS - IRKKUMUSAA KOUVOLASTA (LA)
Leprechauns on perustettu vuonna 1996, jolloin Kouvolassa oli toiminut jo reilun vuoden kaupungin ensimmäinen irkkupubi, Pub Old Tom. Tämän pubin nurkkapöydässä alkuperäiset jäsenet kokoontuivat soittelemaan irkkumusaa, ja siitähän muodostui perinne, joka on jatkunut tähän päivään asti. Miehistö on hieman muuttunut, vaihdellen trion ja kvintetin välillä, mutta meininki on pysynyt yhtä iloisena ja riemukkaana kuin alun perinkin. Yhtyeessä soittavat tällä hetkellä: Ossi Perälä - laulu, tinapillit ja haitari Piia Pellikainen - viulu Tuomas Vanhalakka - bodhran ja mandoliini Simo Helkala - kitara Yhtyeen ohjelmisto koostuu perinteisistä irlantilaisista pelimannisävelmistä sekä -lauluista. Haikeat airit ja balladit saavat vastakaikua reippaista jigeistä, reeleistä sekä polkista. MATIAS KONTULA (LA)
Katualueilla näemme Matias Kontulan keskiaikaisista melodioista vaikutteita saanutta improvisoitua viulun soittoa. RÄÄTÄLIN ROUVAN PUKUPAJA (PE-LA)
Tule maksuttomaan työpajaan kokeilemaan perinteistä nauhan kutomista, kangaspuita, kirjontaa, ryijyn pistelyä!Voisiko mummon vanhan kansallispuvun saada käyttökuntoon? Miten edetä kesken jääneen puvun kanssa? Mistä kansallispukuja saa? Ota komerosta puku mukaan, tule kysymään neuvoja ja ompelemaan omaa työtäsi yhdessä! Vinkkejä myös 1700-luvun tyylisten fantasiapukujen tuunaamiseen kierrätysmateriaaleista. Pieniä korjauksia paikan päällä korvausta vastaan. Artesaani Reetta Tourunen LAPPEENRANNAN HISTORIALLISEN MIEKKAILUN SEURA LHMS ry (PE)
Seuramme järjestää historiallisen miekkailun harjoituksia Lappeenrannassa. Historiallisessa miekkailussa vanhoja eurooppalaisia taistelutaitoja toisinnetaan ja harjoitellaan menneiden aikojen mestareiden laatimien oppaiden pohjalta. Kyseessä on siis kamppailulaji, johon kuuluu keskeisenä osana historian tutkiminen. Tekstiä ja kuvia sisältävät lähteet käsittelevät esimerkiksi painia sekä tikarilla ja miekalla taistelua. Pyrimme yleensä mallintamaan miekkailua ilman haarniskaa, mutta käytämme nykyaikaisia suojavarusteita. Otteluissa käytämme teroittamattomia teräsmiekkoja. Harjoittelemme myös leikkaamista terävällä miekalla. Lajissa järjestetään myös kilpailuja, joissa osumat pisteytetään ja ottelun kesto on yleensä n. 3 minuuttia. Meidät löytää myös esittelypisteeltämme molempina päivinä. KORVENLOITSU (PE+LA)
esittää Suomen kansan muinaisia loitsurunoja,vieden kuulijan matkalle mystiseen menneisyyteen. Runot on kerännyt Elias Lönnrot. Laulu ja kehärumpu, Ella Karjalainen ja Anu Kudjoi. |
EQUI VICTORIOSI - VOITTOISAT RATSUKOT (LA)
elävöittää sotaratsastuksen historiaa eri vuosisadoilta. Equi Victoriosi on historiallisen ratsastuksen harrastajaryhmä, joka jatkaa vanhaa historiallisen ratsastuksen perinnettä elävöittäen historiaa ratsastusnäytöksin. Vauhdikkaassa esityksessä on mukana taitavien ratsukoiden lisäksi jalkamiehiä, aseenkantajia, viikinkejä, luostarimunkkeja, rahvasta ja aatelisia. Historiallisen ratsastuksen esitys on vauhdikas ja jännittävä koko perheen elämys, jossa on upeaa pukuloistoa, uljaita hevosia ja taidokasta ratsastusta. www.facebook.com/equivictoriosi Vauhdikkaasta kulkemisesta kiitämme mm. Kaukokiitoa! UUDENMAAN KAROLIINIT RY (PE-LA)
elävöittää koko tapahtuma-aluetta läsnäolollaan, marsseillaan ja äkseerausesityksillään 1700-luvun asuissa. Kuva Pia Gerbaulet. LAPPEENRANTA MEDIEVAL FIGHT CLUB (LA)
tuo Linnoitukseen keskiaikaista kamppailu-urheilua aidoimmillaan! Buhurt on laji, jossa otellaan historiallisissa haarniskoissa erilaisilla aseilla, kuten miekoilla ja kirveillä (tylpillä). Luvassa on sekä kaksintaisteluita että joukkuetaisteluita, joissa ritarit ottavat mittaa toisistaan. Meillä on alueella myös esittelypiste, joten voit tulla jututtamaan meitä ja kysymään lajista tai vaikkapa testata mitä ottelijan teräskypärä tai miekka painaa. Buhurt on parasta paikan päällä! JOUSIAMMUNTAPISTE + ESITELMÄ RATSUJOUSIAMMUNNASTA (PE)
Tule kokeilemaan jousiammuntaa perinteisellä ratsujousella ja opi tähtäämään vaistolla! Ammuntaa ohjaa maailman korkeimmaille listattu naisratsujousiampuja Anna Minkkinen / Elrohir Oy. www.elrohir.fi TEEMU KESKISARJA (PE)
Historijoitsija Teemu Keskisarja valaisee kansaa luennolla, jonka aiheena on 1700-luvun tuntemattomat sotilaat ja rauhantekijät. CLARA PETROZZI (PE)
alttoviulisti, säveltäjä, pedagogi, musiikkitieteilijä Clara Petrozzi syntyi Limassa, Perussa, ja opiskeli Perussa ja Ecuadorissa viulua ja alttoviulua sekä Suzuki-pedagogiikkaa. Hän muutti Suomeen vuonna 1990, ja opiskeli täällä alttoviulua Jouko Mansneruksen johdolla. Clara opiskeli musiikkitiedettä Helsingin yliopistossa ja väitteli tohtoriksi vuonna 2009 aiheena perulainen orkesterimusiikki 1945–2005. Hän valmistui vuonna 2015 musiikkipedagogiksi amk Metropoliassa, alttoviuluopettajanaan Atso Lehto. Hän työskentelee freelance-alttoviulistina, tutkijana sekä säveltäjänä, ja viulun ja alttoviulun opettajana eri kouluissa pääkaupunkiseudulla. Clara on perustanut Aurinko-música de Latinoamérica ry -nimisen yhdistyksen, joka edistää Latinalaisen Amerikan taidemusiikin tuntemusta ja säveltämistä. Hän on myös Aurinko-kamarimusiikkiyhtyeen perustajajäsen sekä taiteellinen johtaja. Auringossa hän yhdistää muusikon, tutkijan ja säveltäjän rooleja. Claran luento käsittelee 1700-luvun perulaista barokkimusiikkia ja erityisesti codex Martínez de Compañónia. KIRSI VAINIO-KORHONEN (LA)
Kirsi Vainio-Korhonen työskentelee Suomen historian professorina Turun yliopistossa. Hän on kirjoittanut useita tietokirjoja 1700-luvun aatelisnaisista, kartanoista, kätilöistä ja synnytysten historiasta. 1. LUENTO: 1700-luvun suomalaiset kätilöt ja tuon ajan kätilötyö ja synnytysterveys 2: LUENTO: Kaakkois-Suomessa 1700-luvulla eläneiden aatelisnaisten ja heidän aatelisina upseereina toimineiden isiensä ja aviomiestensä arkea ja juhlaa BAROKKITANSSIN JOHDANTOKURSSI (LA)
(Ilmoittautuminen erikseen) Barokkitanssin johdantokurssilla tutustutaan ranskalaiseen näyttämö- ja seuratanssien tekniikkaan, jota käytettiin yleisesti Euroopassa 1600-luvun lopulta pitkälle 1700-luvulle. Opetellaan keskeisiä askelia ja tanssiin kuuluvia käsiliikkeitä sovitettuna aikakauden tanssirytmeihin sekä harjoitellaan muutamia koreografioita. Osallistuminen ei edellytä ennakkotietoja tai aiempaa tanssiharrastusta. Kurssi soveltuu kuitenkin muita tanssilajeja harrastaneille tarjoamalla uuden - tai hyvin vanhan - tavan liikkua ja yhtä lailla muistiaan virkistävät barokkitanssijat ovat tervetulleita! Opettajat FM, tanssipedagogi Maria Hostikka on vastannut Sibelius-Akatemian (Taideyliopisto) historiallisen tanssin opetuksesta vuodesta 1997 lähtien. Marian perustama Tanssikoulu Balletto keskittyy balettiin ja barokkitanssiin. Vuodesta 2000 Maria on johtanut nyt jo Suomen pitkäikäisintä ammattilaisohjauksessa toimivaa historiallisen tanssin ryhmää La Porte du Temps. ILMOITTAUTUMINEN - Ilmoittaudu sähköpostilla osoitteeseen wanhankaupunginfestiwaali@gmail.com, viestin otsikoksi "Barokkitanssin johdantokurssi". - Yksipäiväinen kurssi toteutetaan LA 29.7. 1. osa: klo 11-12.30 (tanssiopisto) 2. osa: klo 12.45-14.15 (tanssiopisto) 3. demo: 14.30-14.45 (Vihreä makasiini) - Kurssi toteutetaan kun osallistujia 10-22 hlö. Ilmoittautumiset otetaan vastaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Mukaan tarvitaan Mukavat tanssimiseen sopivat vaatteet, juomapullo, sekä pehmeät tossut tai kengät. Kenkien kannattaa olla korottomat tai matalakorkoiset, ei kuitenkaan lenkkarit. Sijainti Lappeenrannan Tanssiopisto, tapahtuma-alueella. www.balletto.fi Facebook: @laportedutempsbaroque KANSALLISPUKUJEN TUULETUS (LA)
Jo perinteeksi muodostunut ”Kansallispukujen tuuletus”. Tervetuloa esittelemään ja ihastelemaan upeita käsityön taidonnäytteitä, kansallispukuja! Yhteyshenkilönä Eeva Arvela. LINNOITUKSEN KASVIKIERROS (PE)
Kuuluisan Kimmo Saarisen äärimmäisen mielenkiintoinen kävelyretki linnoituksen valleilla vie kuulijan matkalle historian syövereihin ja tavallisten ihmisten elämään satoja vuosia sitten. LINNOITUKSEN MUSEOT (LA)
Avoimet ovet Lappeenrannan museoissa: Maakuntamuseo, taidemuseo, rakuunamuseo. Linnoituskierrokset museon järjestämänä. LUOVAT TIIMIT (LA)
Hauska ja interaktiivinen työpaja lapsille ja aikuisille! Työpajassa on ohjattua tutustumista yhteistyöpeleihin ja askarteluun. Työpajan lopuksi osallistujat saavat mukaansa itse tekemänsä piirustuksen ja lelun. Työpaja on non-stop-henkinen ja avoin kaikille, mitään ennakkovalmistautumista ei tarvita. Lapset ovat vanhempien vastuulla. Ohjaajina toimivat helsinkiläiset Vasily ja Nadja. |